Amerikanac otkriva na koje se stvari još nije privikao od kada živi u Hrvatskoj

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

AMERIKANAC koji pod korisničkim imenom Car2Cro na TikToku redovito objavljuje videozapise o svom životu u Dubrovniku nedavno je podijelio tri stvari na koje se još privikava od dolaska u Hrvatsku.

U videu je naglasio razlike u porezima. U Hrvatskoj je PDV obično uključen u cijene proizvoda i usluga koje vidite na izlozima trgovina ili na računima, dok u Sjedinjenim Američkim Državama porezi na prodaju obično nisu uključeni u istaknute cijene proizvoda ili usluga.

Pakiranje namirnica

Druga stvar koju je iznio odnosi se na pakiranje namirnica u vrećice u trgovinama. Ističe kako mu je taj postupak izuzetno stresan jer ima dojam da ga svi promatraju i očekuju da brzo završi. Izgleda da pakiranje nije izazov samo za njega, budući da su se mnogi Hrvati u komentarima izjasnili kako se i sami teško navikavaju na tu praksu.

“Živio sam cijeli život u Hrvatskoj, ali se nikad nisam naviknuo na činjenicu da moram sam spakirati svoje namirnice u vrećice”, “I meni je pakiranje namirnica veliki stres, a odavde sam”, “Ja sam iz Hrvatske i još uvijek sam pod stresom kad odem u trgovinu i oni počnu skenirati stvari super brzo”, pisali su ispod videa.

“Sve trgovine su bile zatvorene”

Kao treću stvar na koju se ne može priviknuti istaknuo je blagdane. Razlog tome je što ne zna kada su koji blagdani kod nas, što ponekad rezultira situacijom da nema gdje obaviti kupovinu. “Ne znam je li tako i u drugim gradovima u Hrvatskoj, ali u Dubrovniku, kada je neki blagdan, radi samo jedna trgovina”, izjavio je.

Prepričao je nedavno iskustvo kada se našao u toj situaciji. “Morali smo posjetiti prijatelje kako bismo uzeli nešto hrane jer smo ostali bez zaliha. Tog dana nismo imali ništa za jesti. Kada smo se vratili s puta u nedjelju, sve trgovine su bile zatvorene.”

Hrvati su mu u komentarima pružili korisne savjete: “Ni mi ne znamo sve praznike napamet, ali imamo zidne kalendare, na kojima su svi praznici označeni crvenim brojevima”, “Nedjeljom je sve zatvoreno. Otvoreno je samo nekoliko trgovina. Kupi si zalihe unaprijed”, “Živim u Puli i također imamo problem s trgovinama za blagdane. Zagreb i Rijeka su veći pa imaju izbora, ali mi nemamo i to je frustrirajuće”. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *