Pitali smo trgovce hoće li nastaviti s dvojnim iskazivanjem cijena. Evo što su rekli

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

S PRVIM danom nove 2024. godine prestala je obaveza dvojnog iskazivanja cijena, koja je bila na snazi od rujna 2022. Zanimalo nas je hoće li trgovci ostaviti dvojne cijene još neko vrijeme, pa smo ih to i pitali. Poslali smo upit trgovačkim lancima poput Konzuma, Lidla, Kauflanda, Eurospina i Interspara. Evo što su nam rekli oni koji su nam do sada odgovorili na upit. 

>> ANKETA Jeste li se odviknuli od kune?

Lidl

“Lidl Hrvatska će u dijelu svojih trgovina do srpnja 2024. imati dvostruko iskazane cijene (u eurima i kunama). Naime, Lidl u srpnju kreće s elektronskim prikazivanjem cijena, kada će sve cijene biti iskazane elektronski i samo u eurima. S obzirom na to da će u nekim trgovinama elektronsko prikazivanje cijena započeti već u siječnju 2024., u tim trgovinama će cijena biti prikazana samo u eurima”, odgovorili su nam iz Lidla. 


Kaufland

“Sukladno Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj propisano je kako obveza dvojnog iskazivanja za poslovne subjekte traje do 31. prosinca 2023. Slijedom navedenog, od 1. siječnja 2024. cijene se iskazuju isključivo u valuti eura.

Kaufland prestaje s dvostrukim iskazivanjem cijena kako slijedi:

  • Maloprodajni računi u poslovnicama – od 2.1.2024.
  • Etikete s cijenama – postepena izmjena do kraja veljače s obzirom na veliki broj artikala”, odgovorili su nam iz Kauflanda. 

Konzum

“U Konzumovim prodavaonicama cijene su bile dvojno iskazane sve do 31. prosinca 2023. sukladno zakonskoj obvezi. Od 1. siječnja 2024. godine, cijene ćemo iskazivati isključivo u novoj valuti, odnosno u eurima. Kako je proces zamjene etiketa vrlo opsežan, očekujemo da ćemo ga provesti tijekom prva dva tjedna ove godine.

Podsjećamo, kao vodeći maloprodajni lanac u Hrvatskoj, Konzum je na vrijeme isplanirao i implementirao potrebne promjene i aktivnosti za uvođenje eura te smo uspješno prilagodili svoje interne sustave. Štoviše, već smo u srpnju 2022. godine, prije zakonske obveze, prvi krenuli s dvojnim iskazivanjem cijena u skladu s našom politikom otvorenog i transparentnog odnosa prema kupcima.

Na taj smo način prilagodbu na novu valutu nastojali učiniti što bržom i jednostavnijom za kupce i omogućiti im da prate cijeli proces tranzicije. Također, naglašavamo kako smo u Konzumu, u skladu s Etičkim kodeksom za transparentno uvođenje eura kojem smo pristupili, konverziju proveli prema točno propisanom matematičkom pravilu zaokruživanja te nismo podizali cijene zbog konverzije”, odgovorili su nam iz Konzuma. 


Eurospin

Eurospin nam je rekao da će “se s početkom ove godine iskazivati samo jedna cijena te će potpuna tranzicija biti odrađena do kraja siječnja”.

>> Pogledajte kako su danas iskazane cijene u trgovinama, negdje nema više kuna

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *